MENÜ

Z E N I T A  
Környezetvédelem     

  Z.Blanka újságíró 
  Z.Miklós  biológus
  Miklós.Z idős

-----------------------------------------------------------------------------------
Árvaház Ruandában: zöld technológiákkal az önfenntartás útján

2014.01.15. - Zöldi Blanka    
A történelem egyik legkegyetlenebb népirtása után 20 évvel, a ruandai L’Esperance árvaház a világ első önfenntartó árvaházává szeretne válni.

A fejlődésük kulcsa: a környezetbarát technológiák és emberi összefogás.   

   

 Az intézmény Afrika legsűrűbben lakott vidékén, az ezer hegy országának egyik magaslatán, színes házakban ad otthont több mint száz árvának. Az intézményt Prince Sindikubwabo virágoztatta fel, aki kisgyerekként került ugyanebbe az árvaházba: az 1994-es népirtás során vesztette el a szüleit, amikor a közép-afrikai országban a hutik és tuszik etnikai konfliktusa során másfél hónap leforgása alatt az ország egytizedét (kb. 800 000 embert) kiirtottak.
       Prince-ből felnőttként az intézmény igazgatója lett, néhány éve pedig a guatemalai Victor Monroynak adta át a stafétabotot, aki a nemzetközi kapcsolatait kihasználva rengeteg új partnert szerzett az árvaház számára. Többek között a NASA és a Mérnökök Határok Nélkül nemzetközi szervezet is segítette az árvaházat, amely jelenleg a környezettudatos technológiákat is bemutató központként működik.

 


Energiatakarékos tüzelők: A Mérnökök Határok Nélkül coloradói tagjai építettek 2007-ben energiatakarékos tűzhelyeket, amelyek a tavalyi felújításnak köszönhetően ma már az eredeti mennyiségnél is 70%-nál kevesebb tűzifát igényelnek, és kisebb a füstkibocsátásuk is. A gyerekek egy önkéntes csoporttal közösen épített egy kenyérsütésre használható szabadtéri kemencét is.
Hulladékkezelés: Egy coloradói önkéntes segítségével építették ki az árvaház hulladékkezelési rendszerét, amely biztosítja, hogy mindig tiszta és rendezett legyen az árvaház területe. Ennek három része van: egy komposztáló egység, az elégethető hulladék számára egy égető kamra, a nem éghető hulladékoknak pedig egy föld alatt temetőt alakítottak ki.
Esővízgyűjtő rendszer: A Mérnökök Határok Nélkül szervezet alakított ki hat darab, pvc-csövekből, 250 literes szűrű ciszternákból és 10 ezer literes műanyag ciszternákból álló esővízgyűjtő rendszert. Ez lehetővé teszi, hogy – legalább az esős évszakban – mindig elegendő víz álljon a gyerekek rendelkezésére. A texasi Johnson Space Center látta el ezeket a rendszereket víztisztító technológiával, így elegendő ivóvízhez is jutnak a gyerekek. Emellett nagy hangsúlyt fektet az árvaház arra, hogy megtanítsák a vízzel való takarékoskodás fontosságát az árváknak.
Saját gyümölcsös kert: Az elmúlt nyolc évben az árvaházhoz tarozó területen Ruanda egyik legnagyobb gyümölcsösét alakították ki. 1500 mangó fát, 22 ezer ananászt és 1380 guava fát ültettek (ez utóbbi a trópusokon igen elterjedt, C-vitaminban gazdag, pirosas húsú gyümölcs). Az elmúlt években a három, a NASA által kifejlesztett, napenergiát felhasználó szárítóval szárítottak ananászt. Az elkövetkező években ezeket az organikus, fair trade szárított gyümölcsöket szeretnék az USA-ba és Európába importálni. 
Tyúktenyésztés: Az árvaház területén épített tyúkólban 400 tyúkot tartanak, amelyek körülbelül havonta 3000 tojással látják el az intézményt. Ennek a felét a gyerekek fogyasztják el, ezzel is egészségesebbé téve az egyébként gyakran fehérje szegény táplálkozást, a másik felét eladják.
Éjszakai szolár lámpák: Egy magánadományból befolyt összeget fordítottak arra, hogy 41, napenergiával működő, színes lámpát telepítsenek az árvaház területére. Korábban a gyerekek féltek kimenni az udvarra sötétedés után, ez a probléma oldódott meg a napközben feltöltődő lámpákkal.  

Öko-hotel: Az árvaház a kongói határ mellett fekvő Kivu-tó partján tervezi egy öko-hotel létrehozását, Birambye-Lodge néven (a Birambye a helyi törzsi nyelven fenntarthatóságot jelent). Azt tervezik, hogy ez lesz az afrikai kontinensen az első olyan épület, amely platinum LEED minősítést kap (ehhez fenntartható technológiákat fognak használni, jelentős víz-és energiamegtakarítással).
A projektet az ICATIS (International Centers for Appropriate Technology and Indigenous Sustainability) szervezettel együttműködésben valósítják meg. Az ide befolyt adományokból már megvásárolták a hotel felépítéséhez szükséges három hektáros földterületet.
A hotel bevételét teljes egészben az árva gyerekek iskoláztatására szeretnék fordítani.

A mindennapokban sosem unatkoznak a gyerekek: mindenki olyan munkában vesz részt, amiben a legjobb: segíthetnek a gyümölcsök leszedésében, banánlevelekből készítenek képeslapokat, saját dalokból CD-t, egy fiatal fiú pedig ügyesen tud fa gorilla figurákat faragni, ezt a tudományát adja át a többieknek. Persze van idő a játékra, és a jövő tervezésére is: a legtöbb gyereknek az az álma, hogy orvos vagy tanár lehessen.

További információk az árvaházról:  http://lesperancerwanda.org/    A cikk a DemNet alapítvány V4Aid projektje keretében, az európai unió támogatásával valósult meg.

 

További képek: Zöld árvaház  /+ FUTURE VISION ACROBAT in Ruanda /
------------------------------------------------------------------------------

Egy üres fészek a semmi közepén, három védtelen tojással 
2014.02.02.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140202-riport-runadabol-varga-melinda-gyerekpszcihologus-munkajarol.html
Rengeteg ruandai kisgyerek kreativitása sérült meg, egész generációk meséi, fantáziái lettek semmivé a húsz évvel ezelőtti népirtás után. Varga Melinda magyar gyerekpszichiáter rajtuk próbál segíteni, és bár csodát hiába várnak tőle a szülők, sokan már annak is örülnek, ha kiderül, hogy a gyerekük csak hiperaktív, nem pedig az ő terheit cipeli. Hogy viselkedik egy utcagyerek az iskolában és hogyan tudnak segíteni a szegénységben élő afrikai gyerekek magyar kortársaiknak? Afrikában kerestük a választ ezekre a kérdésekre. >>> Tovább  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tanulmányút a visegrádi országok újságíróinak:2013 nyarán 3 magyar újságírónak és 9 régióbeli kollégájuknak volt lehetősége részt venni egy szervezett tanulmányúton Ruandában.
A tanulmányút célja a nemzetközi fejlesztési együttműködésben rejlő lehetőségek és eredmények, valamint Ruanda gazdasági, politikai és szociális helyzetének megismerésén túl a régió újságíróinak tapasztalatcseréjének elősegítése is volt. Magyarországról Belicza Beáta (Hír24); Varsányi Ferenc (dokumentumfilmes, rendező); Zöldi Blanka (egyetemista, a DemNet 2012-ben szervezett V4Aid diákújságíró továbbképzésének legjobban teljesítő hallgatója) vett részt azúton.
http://www.demnet.hu/images/stories/E_rolunk/E.4_eves_jelentesek/2014/demnet_eves_jelentes_2014.pdf
http://docplayer.hu/1290293-Demokratikus-jogok-fejleszteseert-alapitvany.html

Belicza Beáta (Hír24)
Kiugrani a szegénységből | 24.hu     
24.hu/kulfold/2013/08/26/kiugrani-a-szegenysegbol/
Azt hitték, a szem is őszül | 24.hu   

24.hu/kulfold/2014/04/21/azt-hittek-a-szem-is-oszul/  
-----------------------------------------------------------------------

Az arany véres árnyéka | Hírek | Greenfo - Zöld iránytű a neten   
Olvassa el Zöldi Blanka teljes cikkét, mely a Minority Rights Group International által szervezett „Minority Realities” képzés és thaiföldi terepmunka keretében készült. 
greenfo.hu/hirek/2016/03/26/az-arany-veres-arnyeka

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

 • Klímaváltozás

  A

  klímaváltozás

  mindent

  meg

  fog

  változtatni.

  :(

  Akit

  hidegen

  hagy

  a

  klíma

  változása

  az

  csak

  a

  mának

  él.

  :(

Asztali nézet